6 daagse trip de jungle in!

Lieve allemaal,

Ik ben weer terug van de 6 daagse trip in het binnenland!  En ik leef ook nog! Het was echt een hele bijzondere ervaring die ik niet had willen missen!
Ik ga het jullie allemaal vertellen!

Woensdag 12 Oktober : vanaf ons huis vertrokken we om 9 uur (dus eigenlijk half 10) Alle spullen waren ingepakt en ik was best wel een beetje zenuwachtig gewoon beetje gespannen omdat je toch niet goed weet waar je terecht komt, of het leuk is etc...
Ik ging deze trip doen met Marriët en de ouders van Marriët. (Ik zou eigenlijk eerst deze trip met Irene doen maar omdat die ons heeft verlaten heb ik na lang beraad met mezelf, besloten om toch mee te gaan met marriët omdat als ik het nu niet ging doen dan ging ik niet meer.) 

Maar goed, rond half 10 scheurde er een blauw klein vrachtwagentje dat heel veel lawaai maakte en een dikke zwarte pluim achter zich aan had de hoek om. Ik maakt nog als grapje, stel voor je dat we in z’n ding zouden moeten. En natuurlijk waar stopte die? Bij ons voor de deur! Gauw alle spullen in de bak van de vrachtwagen en gaan! Ester (1 mijn huisgenootjes) ging niet mee en bleef alleen achter. Ik vond het wel erg moeilijk om weg te gaan, want je laat dan toch iemand  “alleen” in z’n grote stad. Gelukkig heb ik wel bereik gehad deze trip dus dat ik nog een beetje met haar in contact kon blijven. 

Onze eerste overnachtingsplek was op Bronsberg! De weg naar Bronsberg was echt super slecht. Het was namelijk een soort bospad, met allemaal gaten, kuilen, water, modder. Dus je werd helemaal door elkaar geschud en dat 1.5 uur lang! Ik was blij dat ik nog niet had gegeten anders was het er zo weer uitgekomen!Eenmaal aan gekomen op Bronsberg hadden we echt super mooi uitzicht. Je keek zo op het Brokopondo meer uit. Echt heel bijzonder. Het huis waar we in moesten slapen was een soort van jeugd herberg. Heel groot heel veel bedden en wij sliepen daar met zijn 5e in. Was echt een prima huis om te slapen.

Na een beetje bij gekomen te zijn van de rit. Zijn we naar de Leo watervallen en naar de Irene watervallen gelopen. Het was 4/5 uur lopen eerst lekker naar beneden dat gaat nog wel maar ja dan moet je natuurlijk ook weer omhoog. en dat viel even vies tegen het was erg stijl en overal lagen wortels van bomen en het was echt klimmen met handen en voeten en dat in de warmte. Na 1 blaar rijker helemaal bezweet weer aangekomen te zijn bij het kamp. Hebben we lekker gegeten en zijn om tijd gaan slapen. 

De volgende dag 13 oktober zijn we rond 10 uur weer gaan rijden met onze mooie blauwe vrachtwagen. We reden door Atjoni dit was het laatste stukje land waar je met de auto kon komen we moesten veder met de boot gaan. Toen we hier aan kwamen leek het wel een stadion, en eigenlijk is dat het ook. Overal waar je keek waren boten bezig in te laden en mensen druk in de weer. Daar kon ik wel uren naar kijken.
De boottocht duurde in totaal 5 uur. En het was echt een hele bijzondere tocht want je kwam langs allemaal dorpjes waar de oudere stammen woonde heel onwerkelijk om te zien.
Van die vrouwen die op de kop in de rivier de was staan te schrobben op een steen. En vrouwen die met een hele stapel afwas op het hoofd lopen. Dat zijn van die dingen die je wel op foto´s en televisie ziet en dan zie je het ineens van dichtbij! Maar ook de natuur was echt prachtig. Ik ben helemaal geen natuur mens maar dit was echt zoooo mooi! Allemaal verschillende kleuren groen, mooie vogels. Ik heb er wat foto’s van gemaakt alleen het word nooit zo mooi als in het echt!

 Rond 19:00 kwamen we aan op Apiapati onze nieuwe en laatste slaap plek. We werden echt bij een stam afgezet. Het was een kleine stam de kleinste die er was.  het bestond uit een man een vrouw en 7 kinderen. Maar de man (soort stamhoofd) had 3 vrouwen, elk op een ander eiland. En had wel 24 kinderen in totaal!!
Het eiland was echt heel erg mooi. En we sliepen in een hutje met een rietendakje er op, was wel een beetje wennen omdat ik dacht het toch wel ietsjepietsje luxer was. Maar gelukkig kan ik me snel aan passen en ik vond het ook wel weer wat hebben in z’n klein hutje!

Vrijdag na eerste lekker gedoucht te hebben in de plomp. Gingen we een dorpswandeling doen. We moesten eerst een klein stukje varen met de boot en liepen zo alle dorpjes af. Ik vond best moeilijk om daar door heen te wandelen! Want waar wij sliepen waren nog redelijk goede huisjes maar nog geen dorp veder hadden ze echt krotten, 4 golfplaten tegen elkaar en dat is je huis. Ik werd er echt een beetje verdrietig van! Overal vrouwen aan het werk en kinderen met hongerbuikjes! Ik vond het zo raar, want ik had geld betaald om dit te zien, ik vond het zo niet eerlijk eigenlijk! Het was voor mij ook de eerste echt echte keer dat ik armoede van dichtbij zag en dat maak toch indruk!
Gelukkig zijn de mensen heel erg aardig, maar willen ABSOLUUT niet op de foto dat is wel jammer want ik vind het juist het leukst om foto’s te maken van mensen. (Dus ik heb het maar een beetje stiekem gedaan.)

Zaterdag zijn we naar Awarradam gegaan. (detail: waar GTST is opgenomen!) Hier moesten we 3 uur heen varen in de brandende zon. Ik heb van mezelf al een donkere huid en kan goed tegen de zon maar hier is het echt hopeloos zelf ik moet me zo goed insmeren tegen de zon. Voor sommige plekken gebruikte ik zelfs factor 50! Nou die had ik nog nooit aangeraakt!
Awarradam is plaats waar een grote stroom versnelling/ waterval is. we hebben hier lekker in gezwommen en genoten van de rust. Dit was trouwens de enige plek waar wij blanke mensen tegen kwamen.

 Zondag: hebben de vrouwen een cassavebrood  gebakken. Dit was nog een hele klus we moesten eerst een cassave gaan oogsten. Toen schillen, raspen, persen, drogen, stampen, zeven, en vervolgens bakken! Hier zijn we bijna 2 dagen mee bezig geweest. In de binnenlanden is het man vrouw verschil nog heel groot je hebt echte mannen dingen en echte vrouwen dingen. En de vrouwen zijn minderwaardig hier.  Daar kan ik zo boos om worden (heeft natuurlijk totaal geen zin ik weet het maar ik vind het zo niet eerlijk!) de mannen mogen meerdere vrouwen hebben maar als een vrouw meerdere mannen heeft word ze verstoten want dat mag niet. Mannen gaan allemaal rond hun 18e naar de stad verhuizen vrouwen mogen dat niet want die moeten helpen in het dorp. Stomme mannen! Haha
Maar goed het cassave brood maken is dus typisch vrouwenwerk. Wij moesten ons helemaal gaan verkleden want ja in een broek kan je geen vrouwen werk doen.  We moeten eerst gaan raspen. Dit gebeurt of een uitgeklapt blikje bruine bonen waar iemand met spijkers heeft ingeslapen en zo kan je raspen. De Surinaamse vrouwen staan helemaal voorover te raspen dat lekker slecht voor je rug is. En wij moesten dat ook doen. maar na 10 min in de stand moet je echt weer recht opstaan om even je rug te rekken. Wat wel heel grappig was om te zien was dat wij blankies meteen gingen bedenken, wacht als we een krukje onder de bak zetten hoef je niet zo ver te bukken en is dan minder slecht voor je rug.. of wacht als we nou helemaal op krukje zitten dat is nog beter. Maar ja het werd niet echt op prijs gesteld omdat het dan niet meer vrouwelijk is als je het zo doet.
Ik kwam wel tot de conclusie dat ik niet gemaakt ben voor al die vrouwen dingen. Bij het schillen van mijn eerste cassave hop in mijn vinger dikke bloed, dus vervolgens moest ik met mijn vinger boven het water zwemmen voor de piranha’s. Toen moesten we raspen en doen heb ik mijn andere vinger gerasp! Dus toen moest ik met 2 handen boven water zwemmen. (had er vast leuk uit gezien)

 Maandag laatste dag: we gingen weer naar huis. We zouden terug vliegen met een klein vliegtuigje. En dat zou gaan gebeuren om half 1. Na alles ingepakt te hebben en afscheid genomen van de stam zijn we vertrokken naar het vliegveld. (nou ja dit was gewoon een lang stukje gras.)
We kwamen rond 12 uur aan bij het vliegveld en moesten ons daar melden. In totaal mocht je100 kilomee nemen je zelf er bij geteld! Dus je moest met al je spullen op de weegschaal om te kijken of je aan je Kilo’s zat.  Half 1 vliegen werd 1 uur werd half 2 werd 2 uur en voor dat we EINDELIJK gingen vliegen was het kwart voor 3! Er was een klein vliegtuigje geland waar je met 6 mensen in kon zitten.  Ik vond het nog best eng om er mee te vliegen. Je land natuurlijk op gras dus je stijgt ook weer op van het gras heel gek maar wel heel bijzonder. Het was ongeveer 1,5 uur vliegen naar Paramaribo.
Het uitzicht uit het vliegtuigje was echt heel erg mooi. Je ziet  wel MILJOENEN bomen! En van z’n hoge afstand lijkt het net broccoli! Mooie foto’s gemaakt en rond 17:00 waren we weer thuis. Moe maar voldaan!

 Morgen gaan de ouders van Marriët weer terug naar huis. En dan zitten wij precies op de helft! Veder deze week lekker rustig aan doen! en maandag weer aan het werk!
Nou wat een lang verhaal weer hé dus ik ga maar gauw stoppen!

 Dikke kus en tot over 2 maanden!

Reacties 2

Hansm en Barbara 23-10-2011 16:06

Hardstikke leuke verhalen.

Was de kaaiman lekker ?

Hans en Barbara

Veelaert georges 29-01-2012 20:37

Geachte
Dit jaar gaan wij eveneens Suriname bezoeken.Uw trp in de jungle vind ik superleuk.
Graag had ik vernomen waar u deze trip hebt geboekt (eventueel email adres van de organisator ter plaatse), kunnen deze trips ter plaatse geboekt worden of moet alles gebeuren vanuit Nederland of Belgiƫ(wij zijn een belgisch koppel).( kostprijs van deze trip ? )
Wij gaan Parimaribo en omstreken bezoeken in augustus, graag uw mening of wij op voorhand hotels of guest houses moeten boeken van hier uit,of is daar nog een ruime keuze aan beschikbare verblijven ?

Graag uw mening

Georges en Marianne Veelaert Rietvelde
georgesveelaert@hotmail.com

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer