Eerste week stage

Lieve jullie.

 Inmiddels al 3 weken in het warme Suriname. En al 1 week stage achter de rug. Om te beginnen is er deze week een besluit genomen en wel dat Irene ( 1 van de reisgenootjes) naar huis gaat. Ze heeft al vanaf het begin heimwee en trekt het niet om nog 15 weken hier te blijven. Op zich is voor haar een goede keus maar voor ons wel super jammer. Omdat je toch dit grote avontuur aan gaat met zijn 4e en dan gaat er ineens iemand weg en ben je nog maar met zijn 3e!
Onze Irene gaat 22 september ons verlaten dus we gaan de aankomende 2 weken nog veel leuke dingen doen met zijn 4 nu het nog kan.

Verder ben zijn we eindelijk begonnen met stage. We waren er allemaal erg aan toe om gewoon weer beetje ritme te krijgen anders duren de dagen zo lang. Ik loop samen met Esther stage. We lopen de eerste 7 weken op de kraam met verloskamers en de gynaecologie. En dan nog 4 weken op chirurgie en dan nog 4 weken op de kinderafdeling (dit is zo als het er nu naar uit ziet). Maar we zijn nu begonnen op de Kraam/ verlos / gynaecologie dit klinkt heel groot maar ik denk dat in totaal maar 25 bedden zijn. alle kamers zijn ingedeeld op klasse heb je veel geld krijg je een kamer alleen met airco, heb je weinig geld lig je op een zaal met 6 mensen zonder airco.
Het was en is nog steeds er wennen, de Surinamers hebben een hele andere mentaliteit dan dat wij hebben. Ik zal het proberen te beschrijven maar je moet het echt mee maken. De werkdag begint om 07:00 uur. Dus rond kwart voor 7 vertrekken wij in ons zusters pakje op de fiets naar het ziekenhuis dit is ongeveer 5 minuutjes. Elke dag begint met een stukje uit de bijbel. Het is niet veel het zijn echt maar iets van 5 zinnen maar goed dat moet even gebeuren. Vervolgens is er de overdracht van de nachtdienst. Dit duurt bijna een uur dus als je nog heel moe bent van het vroege opstaan kan je dan nog even een slaapje doen (er zijn mensen die zitten gewoon met de ogen dicht). Vervolgens gaat iedereen opstaan en hup aan het werk. We waren al gewaarschuwd dat de begeleiding hier ver te zoeken was maar zo ver! Niemand die je mee neemt en zegt dit is dit en hier moet je dat doen nee hoor sta je daar in je eentje gelukkig samen met Ester! Aan het begin was dit echt lastig helemaal omdat je dan nog echt niet weet wat je moet en kan doen en niemand die je dat verteld dus je moet zelf maar de uitdaging zoeken.
En lekker veer vragen ook al reageert iedereen toch een tikje geïrriteerd als je veel vraagt maar dat kan me niks schelen ik wil alles weten!
Op de afdeling heeft iedereen een aparte taak je hebt iemand die de hele dag de medicijnen doet. deze persoon doet  dan niks anders dan de medicatie. Ook is er zo als vroeger een hoofdzuster deze is eigenlijk de verantwoordelijk op de afdeling. wij hebben ook een echt echt hoofdzuster zo ziet ze er uit.  gelukkig wel aardig. Maar de rest van de  mensen werken hier gewoon zooooooo langzaam er zit totaal geen tempo in. De helft van je dienst zit je maar een beetje op je kont en daar kan ik niet zo goed tegen ik moet gewoon bezig zijn anders ga ik me heel snel vervelen en hou ik het niet vol.
Verder liggen er veel mensen die hoogzwanger zijn en moet bevallen of een keizersnee moeten op de afdeling. Maar er zijn ook mensen die komen om hun baarmoeder en eierstokken te laten verwijderen. En dit ligt allemaal door elkaar dus er zijn bijv. hele jonge vrouwen die hun baarmoeder moeten laten verwijderen en heel verdrietig zijn naast mensen die net zijn bevallen van hun kindje en in de gelukkigste periode van hun leven zitten. Dus dat is wel een beetje krom. Ook wel lastig om te zien soms hoor. 

Laatst kwam een van de hoofdzusters naar me toe pakte me bij mijn arm en nam me apart ze vertelde dat ze zag dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. En dat  ik de verantwoordelijkheid kreeg over een nieuwe opnamen die op de intensive care lag. Deze mevrouw lag daar omdat ze een bloedvergiftiging had en nu eindelijk weer stabiel was en naar onze afdeling kon komen om weer samen te komen met haar kindje (die ze niet heeft kunnen zien na de operatie). Ik voelde me best wel beetje trots dat ik dat mocht doen maar tegelijkertijd was het wel meteen een heel complex verhaal. Ik moest mevrouw ophalen en overdragen naar de afdeling wat er allemaal was gebeurt met mevrouw. Dus ik mijn zusterspakje hup hup naar de IC om mevrouw op te halen. Vervolgens kreeg ik me een overdracht super veel moeilijk woorden allemaal medische termen waar ik nog nooit van had gehoord. Gelukkig is het allemaal goed gekomen ik heb mevrouw naar de afdeling gebracht en vervolgens samen gebracht met haar kindje. Ik kreeg er echt een brok ik me keel van was echt super mooi om te zien! 

Dit was eindelijk de eerste week stage voor nu was het nog wel leuk omdat het allemaal nog nieuw is alleen als je dit 15 weken lang moet doen dan is het wel wat saai maar we zullen zien.

 Verder had ik vrijdag mijn eerste salsa les dit is van 6 tot half 8 (maar het begint pas half 7 want je weet we doen het rustig aan even chillen!), maar dit is echt leuk om te doen ook wel ingewikkeld maar we hebben nu alleen nog maar de basis pasjes gedaan. Dus ben benieuwd het is wel  heel intensief (beetje spierpijn). haha Veder gaan we morgen zaterdag met een groepje (ook wat mensen die we hebben ontmoet in het ziekenhuis) naar over brigde dit is een soort van strand dus ben benieuwd. Word vast gezellig!

 Verder wil ik iedereen bedanken voor de lieve mailtjes, smsjes, berichtjes dat doet me echt goed om te krijgen. Zo ben ik toch nog een beetje bij jullie!
Nou dit was het voor vandaag! Tot het volgende verhaal

Dikke kus lied

Reacties 3

Liesbeth 13-09-2011 19:38

Hoi Lid, erg leuk om je belevenissen te lezen. Wat zijn nu precies de handeling die je doen, afgezien dan van het halen van die ene moeder. Had je alle medische termen opgeschreven of kon je het onthouden? Is het poetsen of babies aan de borst leggen of koffie en thee brengen? Hoe komt het dat alles zo traag is daar? Komt het door de hitte? Hier zijn herfststormen, de krullen die ik in het weekend in mijn haar had gedaan zijn er nu al weer uit. Gelukkig nog geen bui op mijn kop gekregen. Was het strand feest leuk of wat is een brigde, ik moet aan kaarten denken maar dat zal wel niet. voor nu dikke kus je tante

Gijs 14-09-2011 11:53

Jeetje wat een avonturen! Echt knap dat je dat allemaal zo ff doet! Ook af en toe lekker gaan chillen he. Ik kijk uit naar je volgende verhaal.
x Gijs

Sandra 15-09-2011 19:03

Hoi lieve Lied,

Wat leuk om je verhalen te lezen en wat een avonturen! Maak je zelf de foto's die je erbij zet? Want dan heb je wel je roeping gemist. Ze zijn echt heel erg mooi. Vooral die van die kinderen. Nog heel veel succes met je stage en geniet maar van alles om je heen.
Liefs Sandra en familie

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer