De laatste nieuwtjes

Hallo koude Nederlanders!

 Fawaka? Hoe gaat het met jullie?
Met mij gaat het goed. Er is veel gebeurd dus echt weer tijd voor een verhaaltje.

Ik heb het heel erg naar mijn zin op de chirurgische afdeling, het heeft veel meer afwisseling en veel meer uitdaging dan de kraamafdeling. Elke dag is anders en ik kom veel verschillende ziektebeelden tegen. Wat super interessant is.  Maar ik maak ook veel heftige dingen mee, ziektes die je in Nederland niet tegen komt zoals: dengue (ook wel knokkelkoorts), HIV, hepatitis en extreme uitdroging.
De dagen kunnen wel erg wisselen van heel erg druk naar heel rustig. Ik kan erg slecht tegen dagen dat er gewoon heel weinig te doen is terwijl de Surinaamse collega´s hopen dat er morgen weer z´n rustige dag is.

 De collega’s op de chirurgie zijn ook veel aardiger ook al blijven ze wel allemaal gebiedende wijs praten, doe dit! pak dat! Waar ik de ene dag beter tegen kan dan de andere dag. 
Op de kraam afdeling was is al een beetje zuster de Iongh maar ik Stelde me zelf altijd voor als Zuster Lidewij. Maar op de chirurgische afdeling ben ik gewoon Zuster de Iongh.(ik moet me altijd in houden om niet te gaan lachen als ik me zo voorstel)
Elke ochtend worden alle zuster op genoemd die de dag werken en elke dag als ze bij mijn achter naam komen is het even stil. Dan word er hard na gedachten en dan komt er toch een soort van de Iongh uit! Ook draag ik een naam bordje op mijn uniform met Lidewij de Iongh.
Hier krijg ik regelmatig commentaar op. Lidewijde is hier een Nonnen naam. (natuurlijk heb ik weer) dus ik moet vaak uitleggen dat DE los van mijn naam staat. Dan komen natuurlijk weer bij mijn achternaam en vragen ze altijd hoe je het uitspreekt en waar het vandaan komt!  

Aankomende week sta ik op de operatie kamer! Dus in mijn volgende verhaal zal ik vertellen hoe ik dat heb ervaren!
Genoeg over stage!

Buiten stage gaat het goed we hebben soms wel een beetje wrijving in het huis maar ja wat wil je met 3 meisjes in een huis. Ik vind het trouwens echt heerlijk om echt in een vrouwen huis te zitten Thuis zijn mijn moeder en ik toch een beetje in de minderheid. Ik hoef nu nooit meer de bril naar beneden te doen, en ons hele huis is gewoon meisje in gericht er ligt nergens mannen zooi! Ja, ik vind het wel wat!! 

We doen ook veel leuke dingen zo gaan we nog steeds elke donderdag en zaterdag avond uit tot in de late uurtjes. Vaak word het uitgaan pas leuk rond 02.00 in de nacht dus vaak voor het uitgaan om niet in slaap te vallen gaan we vaak nog wat leuks doen met een hele groep of de bios, of ergens wat drinken of partybus dat je wel bezig blijft anders val je echt inslaap.
Laatst gingen we een avond op de partybus toen langs 2 vechtende jongens reden. 1 jongen had een heel groot mes in zijn hand soort zwaard en stak daarmee de andere jongen zijn buik. De bestuurder van de bus zag dit ook en stopte iets verder dan de vechtende jongens. Maar toen werd er plotseling geschoten! We zagen een jongen op de grond liggen en er kwamen veel mensen aan gesneld! Of de jongen nog leeft weten niet maar het zag er niet goed uit!  Toen we na een tijdje verder reden was iedereen wel in shock dan besef je wel weer dat je in een ander land bent. Waar dit heel normaal is.

Ook hebben Ester en ik laatst een cultureel dagje gedaan. We zijn naar Fort zeelandia geweest (waar de decembermoorden zijn gepleegd!). Echt ernstig we zijn er namelijk al ruim 3 maanden en nog niet 1x geweest dus het werd de hoogste tijd. We kregen in het fort een rondleiding van ongeveer een uur!  Was erg interessant ook al had ik graag meer willen horen over de decembermoorden maar omdat het toch nog heel actueel is word daar haast niet over gesproken. Jammer genoeg

 Op 20 November is ook hier sinterklaas aangekomen met zijn stoomboot (nou ik hoorde dat het meer leek op een roeiboot!)

Maar we hebben hem hartelijk ontvangen, hij kwam aan in een overdekt winkelcentrum waar wij met smart op hem stonden te wachten. De pieten zijn niet zoals in Nederland bruin maar blauw! Was erg lachwekkend om te zien helemaal omdat ze heel slecht geschminkt waren. Ze waren tot hun kaaklijn blauw en daar onder was het gewoon bruin! Haha.  Wel was er een witte sinterklaas wat ik niet had verwacht! We hebben veel foto’s en filmpjes gemaakt die snel op de site komen zodat jullie ze allemaal kunnen zien!

Op 25 november hadden we een nationale vrije dag namelijk Onafhankelijkheidsdag  Suriname was namelijk al 36 jaar onafhankelijk!  Helaas was het hier die dag rotweer waardoor wij weinig van deze dag hebben mee gekregen. Wel was iedereen vrij en was het super druk op straat. Overal Surinaamse muziek heel erg gezellig.

Nou dit was het weer voor deze keer!
Dikke Zoen uit het warme Suriname en tot over 25 nachtjes

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer